Jasmina Nikolić

JN QED

Jasmina Nikolić je potpredsjednik Stručnog tima za reforme visokih učilišta pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Certificirani je Scrum Master, certificirani Scrum Product Owner i predavač na temu Open Source-a i agilnih praksi. Globalni je predvodnik u prijenosu agilnih metodologija iz svijeta razvoja softvera u područje visokog obrazovanja i instrukcijskog dizajna. Voditeljica je projekta TEMPUS REFLESS kojem je cilj reforma studija na stranim jezicima u Srbiji. Podučava španjolsku književnost na Sveučilištu u Beogradu, a radi i kao istraživač u području pismenosti i digitalne pismenosti. Bolonjski je stručnjak za nastavni plan i inovacije , internacionalizaciju i suradnju između visokoškolskih ustanova i tvrtki.  Radila je za španjolsku agenciju za međunarodnu suradnju i razvoj te za španjolskog i katalonskog pravobranitelja kao srpski koordinator na projektu za besplatnu pravnu pomoć u Srbiji. Redovito objavljuje članke i stručne radove i sudjeluje na relevantnim konferencijama i radionicama.

Opis predavanja: Utjecaj agilnih metodologija na javne ustanove:  studija slučaja

Što se događa s proizvodima, procesima i ljudima u institucionaliziranim javnim sustavima kada se uvodi agilnost? Je li javnim ustanovama moguće prilagoditi paradigme i strukture prema potrebama klijenata i postati prilagodljivijima na promjene u društvu, ali i na konkurenciju?

Na ovom predavanju predstaviti  će se studija slučaja tri projekta: 1. Agilno strateško planiranje na razini ministarstava, 2. Agilna implementacija međunarodnog projekta s više od 15 javnih ustanova, 3. Podučavanje agilnih principa na razini sveučilišta. Rezultati ta tri projekta prikazani su u detaljno, s procjenama utjecaja i rizika, a spomenuti  će se i kontekstu primjenjivosti predloženih metodologija u sličnim okruženjima.