TRKA NA 2 KM I 4 KM

S obzirom da su ljubitelji QED-a također i ljubitelji zdravog života i sportskih aktivnosti, QED ne bi bio QED bez jedne takve aktivnosti. Ove smo godine za sudionike naše QED konferencije odlučili organizirati trku na 2 km i 4 km, ovisno o preferencijama trkača. Ako ste jedna/jedan od onih kojima je draža šetnja uz more, ovo je također aktivnost i za vas. Trka se odražava u nedjelju, 18. 05. s početkom u 14 sati. Ostatak informacija možete naći ovdje.

07.05.2014.

UPRAVLJANJE STRESOM

Žurba, kaos, neizvjesnost, tjeskoba, manjak vremena, pad učinkovitosti. Sigurno ste iskusili nešto od toga u radnom okruženju. Česti uzrok tome je stres. Što je stres, kako ga se možemo riješiti ili bar umanjiti njegov utjecaj? Proaktivno, reaktivno ili preventivno djelovanje su bitne riječi u toj priči, ali bit svega je da se vratimo u stanje u kojem je vladaju mir i stabilnost. Ovo je iskustvena radionica, a iskustvo ćemo graditi zajedno. Kako bi mogli nastaviti dan u opuštenom tonu, ostaviti ćemo si vremena da se dodatno opustimo nakon radionice prije nego počnemo sa službenim dijelom konferencije.

Voditelj radionice: Goran Kelečić

07.05.2014.

NOVI ODNOSI – #OMNICHANNEL PRISTUP PRODAJI, MARKETINGU I KORISNIČKOJ PODRŠCI

Kako obuhvatiti i upravljati s uključenošću korisnika, društvenim sentimentom i interakcijama na svim korisničkim kanalima kroz konzistentno i personalizirano iskustvo?

Na ovom predavanju naučit ćete kako tvrtke iskorištavaju najnovije tehnologije da bi sa svojim korisnicima stvorile dijalog, ne samo ostvarile transakcije. Moći ćete saznati kako IBM kombinira sveprisutnu kulturnu i poslovnu transformaciju s tehnologijom kako bi stvorio korisničko iskustvo nove generacije, dizajnirano da korisnicima pruži kvalitetno iskustvo na svim kanalima – webu, mobilnim telefonima, kioscima, fizičkim poslovnicama i drugima. Predstavljena digitalna iskustva, upravljanje marketingom i napredna analitička rješenja povećavaju vjernost korisnika i uvid u njihovo ponašanje. Više informacija o konceptima možete saznati na www.ibm.com/social ili na Twitteru @IBMSocialBizCEE.

Predavač: Tihomir Cirkvenčić

07.05.2014.

DEV-IN-A-BOX. ŠTO SCHRÖDINGER NIJE ZNAO O MAČKAMA!

IBM zna koliko posao developera može biti težak, koliko koraka mora napraviti i koliko procesa slijediti prije nego dobije konačno odobrenje za svoj kod. Također znamo koliko je lako izgubiti mogućnost praćenja svih promjena, a ponekad i kontrolu nad njima. Iz tog razloga IBM je spojio sustave i rješenja koji pojednostavljuju repetitivne zadatke pri razvoju koda, kontroli verzija i testiranju. Sve se to događa pod kontrolom proizvoda iz Rational i WebSphere brendova. Ovaj paket nudi jasnoću, jednostavnost i kontrolu u kutiji koju ćemo predstaviti na ovom predavanju. Budi bolji od toga, gospodine Schrödinger! (nećemo ozlijediti niti jednu mačku tijekom demonstracije :-D)

Predavači: Peter Brabec i Ivo Smerda

27.04.2014.

Koliko je velika “Big Data”? …i EU izbori

Cilj ovog predavanja je demistificirati pojam “Big Data” praktičnim prikazom osnovnih tehničkih koncepata i nekih od mogućih poslovnih primjena koje mogu pomoći u podizanju kvalitete i učinkovitosti organizacija. Korištenjem CROZ-ovog rješenja za analizu društvenih medija demonstrirat ćemo kakve veze imaju nadolazeći izbori za EU parlament s Big Datom, a tko zna – možda unaprijed otkrijemo i pobjednike na tim izborima!

Predavač – Luka Stepinac

23.04.2014.

Razum i osjećaji u svijetu nula i jedinica

Svijet aplikativnog razvoja je strelovito napredovao u posljednjih nekoliko desetljeća. Naša je industrija još uvijek svježa, a kako je uz to i direktno povezana na brzi razvoj tehnologije kontinurano se unapređuje i u svjetlu metodologija i koncepata. No, ne treba zaboraviti da je naš posao prije svega servisni i da na drugoj strani postoji korisnik (vanjski ili unutarnji) koji prije svega mora biti zadovoljan našom uslugom. Kako svijet u kojem dominiraju introvertirani stručnjaci fokusirati na tzv “customer satisfaction” i kako upravljati dojmovima korisnika, da ne kažemo osjećajima, te na taj način unaprijediti našu struku?

Predavači – Vedrana Miholić i Krešimir Musa

16.04.2014.

Implementacija IBM Rational Requirements Composera i Rational Quality Managera u Iskratel d.o.o.: case study

Što je Iskratel? Gdje smo (bili), kako je (bilo) stanje na području informacijske potpore upravljanju zahtjevima i automatizaciji testiranja. Zašto smo se odlučili na promjene, koji su bili ključni razlozi? Zašto smo se odlučili na uvođenje IBM Rational alata? Kako smo planirali implementaciju alata? Koje smo sumnje imali i kako smo ih razrješili? Što smo dobili implementacijom RRC-a i RQM-a? Dati ćemo vam odgovore na ta i još neka druga pitanja. Također ćemo vam prikazati koje faktore smatramo najbitnijima za uspješnu implementaciju.

Predavač – Slobodan Jovanovski

10.04.2014.

Agilno ugovaranje

Mislite li da bi jedna banka ušla u projekt razvoja novog sustava bez strogo određenog budžeta? Donedavno, i mi u RBA bi rekli da je odgovor negativan. Međutim stvari se mijenjaju. Na ovoj prezentaciji prikazati ćemo proces agilnog ugovaranja izvršenog u aktivnostima implementacije funkcionalnosti eRačuna u sklopu projekta RBA internet bankarstva te usporediti prednosti i mane tog pristupa naspram svima poznatog klasičnog ugovaranja.

Predavač – Ivica Črep

02.04.2014.

Veni, vidi, Vip

Prezenter se budi noćima progonjen pitanjima jesmo li efikasni, možemo li bolje, imamo li prave igrače, kako ih motivirati…Priznat će Vam pogreške, pokazati neke poteze, i pitat Vas za mišljenje, a sve sa nadom da će tu večer bolje zaspati.

Predavač – Hrvoje Veselko

24.03.2014.

IBM software compliance: A case to reduce your financial risk

IBM, kao i drugi veliki proizvođači softvera, pojačava intenzitet i učestalost audit kontrola licenci, provjeravajući usklađenost licenci sa instalacijama unutar tvrtki. Pravila licenciranja IBM softvera za host i distribuirane platforme (Linux, UNIX and Windows) su vrlo kompleksna i konstantno se mijenjaju i nadopunjuju. Ova prezentacija objasniti će situaciju s kojom se susrećete kao korisnik IBM softvera te vam dati strategiju smanjivanja rizika neuspješnog audita. Naučite sve to od stručnjaka s 15 godina iskustva na tom području.

Predavač – Manuela Sailer

24.03.2014.

Utjecaj agilnih metodologija na javne ustanove:  studija slučaja

Što se događa s proizvodima, procesima i ljudima u institucionaliziranim javnim sustavima kada se uvodi agilnost? Je li javnim ustanovama moguće prilagoditi paradigme i strukture prema potrebama klijenata i postati prilagodljivijima na promjene u društvu, ali i na konkurenciju?

Na ovom predavanju predstaviti  će se studija slučaja tri projekta: 1. Agilno strateško planiranje na razini ministarstava, 2. Agilna implementacija međunarodnog projekta s više od 15 javnih ustanova, 3. Podučavanje agilnih principa na razini sveučilišta. Rezultati ta tri projekta prikazani su u detaljno, s procjenama utjecaja i rizika, a spomenuti  će se i kontekstu primjenjivosti predloženih metodologija u sličnim okruženjima.

Predavač – Jasmina Nikolić

19.03.2014.

Kaizen dnevnik jednog Scrum Mastera

Kaizen – japanska poslovna filozofija neprestanog poboljšavanja procesa unutar tvrtke, duboko je ugrađena u metode i tehnike agilnog i lean razvoja softvera. U Scrumu je to najuočljivije na sastancima retrospektive sprinta kada tim pokušava unaprijediti proces i proizvod temeljem iskustva iz prethodnih sprinteva.

Ovo predavanje je za sve one koji žele čuti jednu subjektivnu priču o retrospektivama, temeljenu na razvoju stvarnog proizvoda tijekom šest dvotjednih sprinteva. Na neki način je ovo priča iz kuta Scrum Mastera s „prve crte bojišnice“:

Procesna ili tehnička unapređenja? Mala ili velika unapređenja? Koliko unapređenja tijekom sprinta?

Kacige na glave i uskočite u rovove za realan Kaizen doživljaj!

Predavač – Zvonimir Križ

19.03.2014.

Lean u praksi – upravljanje portfeljem pomoću Kanbana

Upravljanje portfeljem projekata ili produkata u sve dinamičnijem poslovnom i IT okruženju postaje sve težim zadatkom. Pomoću Kanbana, jednog od temelja lean metodologije, upravljanje portfeljem u svakodnevnom radu PMO-a (Project Management Office-a) može postati puno jednostavnije.

Sudionici radionice će dobiti uvid u učinkovitu upotrebu Kanbana u upravljanju portfeljem, te dobiti priliku da kroz diskusiju saznaju koji su mogući načini prilagodbe njihovih postojećih praksi prema Kanbanu kao primarnom alatu za upravljanje portfeljem. Isto tako, saznati će u kojim situacijama Kanban može pomoći kako bi se povećala učinkovitost PMO-a.

Predavač – Mihael Sedmak

04.03.2014.

(Resolving the) Efficiency Paradox

Niklas Modig, naš ovogodišnji gost na QED-u, u svojoj knjizi “This is Lean” bavi se situacijama koje je opisao kao “Efficiency Paradox”. Paradoks leži u spoznaji da visoko iskorišteni (ilitiga utilizirani) pogon nije nužno i efikasan. Kako postići idealnu ravnotežu (this is lean!) između iskorištenosti resursa i efikasnosti toka vrijednosti? Kakav je utjecaj varijabilnosti u proizvodnji na ovaj balans?

Niklas će nam na QED-u u super-zanimljivom workshopu dati odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Iako se naša QED konferencija bavi primarno IT-em (odnosno softverskim razvojem), ova tema je univerzalna i zanimljiva za sve proizvodne industrije. Ako pričamo o proizvodnji softvera, zamijenimo riječ “resursi” s “ljudi”, a “varijabilnost” s “veličina projekata”… i stvar postaje vrlo zanimljiva. Barem bi trebala biti, za svakog software development managera koji drži do sebe.

Za kraj, evo i jedna recenzija Niklasove knjige: http://better-operations.com/2013/06/30/this-is-lean

04.03.2014.

DevOps, maksimiziranje rezultata – pogled na koncepte i najbolje prakse

Suradnja između odjela razvoja softvera i sistem inženjera postaje sve važnija, osobito u perspektivi čestih isporuka agilnog razvoja. Nova paradigma uvodi i nove kompleksnosti i rizike koje moramo adresirati kroz DevOps. Termin DevOps postao je popularan još u 2009. godini. Iako je termin relativno nov, koncepti koji grade DevOps su puno stariji. Već dugi niz godina, Avnet mnogim organizacijama pomaže pri optimizaciji životnog ciklusa razvoja softvera i jedna je od najiskusnijih tvrtki na tom području na svjetskoj razini.

Scott Bybee će vas kroz teoriju i primjere nekoliko tvrtki detaljno upoznati s DevOps svijetom, uključujući paradigme, organizacijske promjene, najbolje prakse, najčešće greške te razne alate koji pomažu u ubrzanju organizacijskog procesa upravljanja isporukama.

19.02.2014.

Niklas Modig na QED-u 2014!

Niklas Modig, jedan od vodećih svjetskih govornika na području lean managementa će na QED-u održati dvije radionice – ‘’This is lean’’ i ‘’Lean on myself’’. ‘’This is lean’’ radionicu održat će samostalno, dok će radionicu ”Lean on myself” održati s kolegom Oleom Haslestadom.

This is lean – Niklas Modig

Lean je najrašireniji menadžerski koncept današnjice, primijenjen na mnogo razina u gotovo svakoj industriji. Usprkos tome, zadnja istraživanja pokazuju da moramo još puno naučiti. Na ovom predavanju Niklas će nam detaljnije pojasniti što su zapravo učinkovitost i izvrsnost. Promatrajući Toyotin način rada došao je do mnogih uvida koje će podijeliti s nama kako bi nam pomogao da podignemo našu učinkovitost na višu razinu.

Lean On Myself – Ole Haslestad i Niklas Modig

Trend primjene lean koncepta u svakodnevnom životu sve je jači. Je li moguće primjenom lean načina razmišljanja povećati osobnu učinkovitost balansirajući poslovne i osobne aspekte života? Na ovom predavanju naučit ćete kako upravljati osobnim razvojem na bolji i strukturiraniji način. ”Lean On Myself” kombinira najnovija znanja operativne izvrsnosti i sistemskog zdravlja.

03.02.2014.